dijous, 19 de novembre del 2020

QUÈ ENS CAL?

 

RODARI, Gianni. Què ens cal?

Kalandraka, 2020

ISBN: 9788416804863

En ple centenari del naixement de Gianni Rodari, les editorials s’afanyen per recuperar els llibres de l’autor italià, referència imprescindible de la literatura infantil i juvenil universal. Si haguéssim de definir en poques paraules l’obra de Rodari, podríem dir, per exemple, que ofereix un espai per experimentar la infinitat de possibilitats que té la fantasia. En els seus escrits hi ha un joc lingüístic i poètic, o, si m’ho permeteu, simplement un joc. Perquè ell jugava amb les paraules per ampliar-ne el sentit i l’ús, i en aquesta combinació de mots –sempre sorprenent– els petits podien (poden) sentir-se lliures per desenvolupar la pròpia creativitat i la imaginació.

Què ens cal?, una filastrocca rodariana convertida en àlbum independent, és un sil·logisme, és a dir, un encadenament lògic d’idees que en aquest cas comença amb un objecte quotidià i senzill («Per fer una taula ens cal la fusta») i que acaba amb una cosa immensa, la naturalesa, aquí representada per una flor («Per fer una taula ens calen flors»). Les poques paraules que hi ha –però que poden esdevenir el que es vulgui– estan incorporades a les il·lustracions com una imatge més. Obra de Silvia Bonanni, es tracta de collages a base de retalls de paper i de roba que conformen composicions en què no sobra ni falta res. Com a resultat tenim, doncs, un àlbum infantil que ens recorda que encara podem jugar amb la literatura.

Si sou curiosos, cliqueu aquest enllaç i podreu escoltar la filastrocca (aquí una mica més llarga) cantada per Sergio Endrigo i un grup de nens i nenes, als anys setanta:

https://www.youtube.com/watch?v=mrd7CxDxyEE&feature=youtu.be

Bernat Cormand

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada