divendres, 18 de febrer del 2011

MAMÁ FUE PEQUEÑA ANTES DE SER MAYOR


LARRONDO, Valérie. Mamá fue pequeña antes de ser mayor
Madrid, Kókinos, 2001
ISBN 8488342306

Aquest petit llibre ens explica la conversa entre una mare i una filla, més aviat es diria que és un monòleg, ja que la nena no arriba a intervenir, ni tan sols apareix en les imatges, però per als lectors ella està veient i escoltant atentament la seva mare. Pàgina a pàgina la mare va descobrint com va ser el seu comportament quan era nena, es menjava tot el menjar, no es ficava el dit al nas, no jugava als metges amb el veí del tercer, mai va ser insolent amb els pares, tenia cura amb afecte del seu germà ... Sembla que la mare era una nena perfecta. 

És el que entendríem si només sentíssim la història i no veiéssim les il·lustracions. Cadascuna de les imatges s'encarrega de contradir la narració, en les il·lustracions es veu la mare maltractant als gossos, espantant al seu germà, destrossant les joguines dels altres ... en fi, la mare va ser una nena una mica monstruosa.

Les imatges, d'estètica intencionadament infantil, estan realitzades amb titubejant línia negra sobre paper crema. Per la seva banda, el color està aplicat de forma incompleta, cosa que augmenta la sensació d'expressivitat dels personatges, el vermell, símbol de la violència, és el color que predomina, especialment en una el text diu: "no, la mare no va ser un petit monstre" i una nena monstruosa ocupa les dues pàgines.

Divertit, rar i diferent és aquest llibre que trenca amb el tòpic de les mares perfectes, encara que "sempre cal creure el que conta la mare".

Santiago Santoveña

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada