divendres, 9 de juliol del 2010

22 HUÉRFANOS

VELDKAMP, Tjibbe. 22 huérfanos. México D.F : Fondo de Cultura Económica, 2000.
ISBN 9681662911

Es tracta d'un àlbum que desenvolupa, amb gran sentit de l'humor i un punt de vista molt poc políticament correcte, el possible conflicte entre la necessitat que té un nen de jugar i la conveniència de certa disciplina imposada pels adults.
Els vint-i-dos nens d'un orfenat -entre els que es pot reconèixer a personatges com Mowgli, Ventafocs, Pipa, Oliver Twist, Batman i un elefant que recorda a Elmer- no tenen joguines però sí imaginació, i s'ho passen d'allò més bé inventant formes, de vegades una mica arriscades, de divertir-se. Fins que arriba una directora massa rígida que prefereix la seguretat de l'avorriment al perill de la llibertat: tots al llit. Però el nen és un triomfador, i sempre sap cercar solucions. En aquest cas consisteix, mitjançant una enginyosa i divertida broma, que l'adult recordi la seva infància i es faci còmplice dels seus jocs.
Les il·lustracions de Hopman, perfectament adequades a la comicitat de la peripècia, són de traços àgils, colors matissats i ben seqüenciades, de manera que pot entendre's el nucli de la història sense necessitat del text. Recorden a Quentin Blake. Hopman, artista holandès va obtenir el premi Pincel de Plata per aquest llibre.

En definitiva, àlbum recomanable per a primers lectors, molt divertit i no exempt de qualitat artística, tant en la ironia del text, impecable, com en les provocadores imatges.

Pepe Morán
[Especialista i crític de literatura infantil]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada