dimecres, 23 de juny del 2010

EL MILAGRO DEL OSO

ERLBRUCH, Wolf. El milagro del oso. Salamanca: Lóguez, 2002.
ISBN 84-89804-51-6

Hi ha dues dades relatives a El milagro del oso que, abans de la seva lectura, permeten anticipar que estem davant un llibre notable: el fet que hagi merescut el Premi Alemany de Literatura Infantil i el que la seva publicació a Espanya ho faci Lóguez, una editorial que es distingueix per l'acertat dels seus criteris i l'acreditat de la seva llarga trajectòria.
L'autor és l'il·lustrador alemany Wolf Erlbruch que, juntament amb l'escriptor Werner Holzwarth, va donar origen a El talp que volia saber qui s'havia fet allò al seu cap, un dels àlbums més celebrats de la passada dècada. Per cert, l'obra ha sofert una recent reedició, tan penosa en el seu format com poc respectuosa amb el lector infantil. S'adverteix una clara continuïtat ente ambdós títols, no sol en el seu aspecte gràfic, com seria d'esperar, sinó també en la seva estructura narrativa. I és que, de la mateixa manera que passava amb el talp, a l'ós se li planteja un problema (de proporcions més trascendentals que el que afligia al seu antecessor) que el porta a interrogar successivament a diferents animals fins que, finalment, aconsegueix la desitjada resposta. Igualment, hi ha en aquesta història un humor fi i fins i tot ironia que, si bé pot que el lector infantil no arribi a comprendre, sense dubte complaurà a l'adult.
Un os es desperta famèlic i exhaust del seu perllongat letarg hivernal. Després de recuperar la seva bona forma li dona per pensar en "el gran i fort pare que podria ésser". Els animals als que consulta sobre com aconseguir el seu propòsit li ofereixen fòrmules evasives, sommiadores, del tipus de "les cigonyes que venen de París". Del seu llimb d'ignorància el vindrà a treure una "femella ós" tan encantadora i sabia com únicament les femelles saben ser, que li obre els ulls sobre la falsedat de les històries que mantenien confós a l'ós i que li promet que junts podran tenir ossets la primvavera següent, "si tu col·labores una miqueta". El llibre acaba amb la frase, "i van buscar un lloc tovet en algun clar del bosc, entre l'alta herba", a la que acompanya una imatge genial dels dos óssos mentre s'internen en la floresta.
Les il·lustracions d'Erlbruch presenten unes figures compactes de cos sencer que retallen els seus volums sobre un fons pla en el s'insibnua la línia de l'hortizó, el perfil d'unes muntanyes o unes lleugers núvols. Les imatges ofereixen una lectura complementària de la informació continguda en el text, el que multiplique el jocde signifiacions del llibre. El conte té una segona part. Però aquesta és una altra història i correspon als pares contar-la al caliu de les grates sensacions que procura El milagro del oso.

Diego Gutiérrez del Valle
[Revista Babar]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada