divendres, 25 de juny del 2010

BANYETA

DURAN, Teresa / BRUGERA, Neus. Banyeta. Barcelona: Destino, 2003.
ISBN 8497089286

Premi Crítica Serra d'Or 2003.

Banyeta és una mostra clara d'allò que anomenem àlbum il·lustrat. Un conte en el qual tots els elements del llibre col·laboren per establir-ne el significat. A Banyeta tot està mesurat i estudiat. El text és sintètic i l'acció repetitiva: en Banyeta és un dimoni que viu a l'infern i que, cada quatre pàgines, fa un salt cap a un espai diferent, identificat per un dels colors bàsics.
La il·lustració -òpera prima de Neus Bruguera- també és sintètica, i simbòlica, tant que enllaça amb la poesia visual i amb el món del disseny. i la composició, neta i clara.
L'únic dubte que planteja el llibre és la seva aparença un pèl freda i distant per a uns infants avesats a colors més amables, a il·lustracions més toves. Però és ben cert que ens calen propostes diferentss i cagosarades que, com aquesta, se sustentitn en un història amb un bon ritme i una mesura equilibrada, que mostrin un camí net d'elementes superflus, i capç de ser observada i narrada fàcilment, per guiar així sense pèrdua el primer lector ples diversos camins i colors del planeta.

Pep Molist
[Revista Faristol]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada