dilluns, 31 de juliol del 2023

TEMPS D'HAIKUS

 

SANTAEULÀLIA, J. N. Temps d’haikus

Akiara Book, s2022.

ISBN: 9788418972195

Un haiku és una poesia d'origen japonès que amb molt poques paraules ha de resultar molt evocadora. Parla d'un moment que passa ràpidament, un sospir d'emoció concentrada expressada amb paraules, sovint referint-se a la relació amb la natura i el clima.

A Temps de haikus Santaeulàlia aconsegueix presentar-ne un bon recull, i no és fàcil ja que conceptualment es tracta d'una expressió pròpia d'una cultura forana com la japonesa. Inevitablement, se'n perden alguns aspectes, com la plasticitat de la tipografia japonesa, tan exòtica a ulls occidentals.

En aquests haikus, però, trobem un bri de l'esperit original amb textos transgeneracionals disposats per al gaudi de tothom. Assolir l'abstracció pot ser una tasca àrdua, i no tant per la nostra poca capacitat com per la càrrega de condicionants que ens imposem, que tenen a veure amb l'errònia concepció que, a més quantitat d'alguna cosa o major virtuosisme, més qualitat de l'obra artística. L'autor s'allibera d'aquest pes per crear textos subtils i rics en llenguatge.

I així també ho fa Luciano Lozano amb les seves il·lustracions, que ressalten, a parer meu, quan el fons del paper es mostra imperiós sobre una petita il·lustració. Cal destacar les imatges que apareixen fora de camp o tallades per la pàgina, que ens fan sentir que ens trobem davant d'un moment efímer en el temps i l'espai. En aquest sentit, el seu art final digital es recolza en pinzellades ràpides de traç negre, a manera del pinzell japonès, que apareix i desapareix omplint les formes amb colors que, ajudats pel color sípia del fons, adopten un to apagat. Dobles pàgines o pàgines senceres s'intercalen per generar ritme, deixant que el text es mogui lliure i amb prou espai.

El volum inclou una petita guia per entendre i crear les nostres pròpies obres. Sense resultar carregós, al contrari, aquest annex resulta de gran ajuda. Com que no se'ns ha anunciat de la seva presència i la trobem en arribar al final, no ens condiciona la lectura, i resulta motivador per intentar crear les nostres pròpies obres.

El recull forma part de la col·lecció «Akipoeta», que aposta per una edició reflexionada on fons i forma s'ajuden per generar un tot coherent. Text, imatge, materials i format s'acosten tot el que es pot a la sensació artesanal de l'autoedició. No ho explicaré millor que Glòria Gorchs quan presentava la col·lecció en la crítica de Sota les pedres.

Sergi Portela -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada