dilluns, 12 de juny del 2023

TE DE MADUIXA AL CAU DEL TEIXÓ

CANAL, Eulàlia. Te de maduixa al cau del Teixó

Bindi Books, 2023.

ISBN: 9788418288494

Tant pel títol com sobretot per la il·lustració, Te de maduixa al cau del Teixó és un llibre il·lustrat que remet a algun dels clàssics anglesos més populars com Winnie the Pooh, els contes de Beatrix Potter, però sobretot al mític El vent entre els salzes de Kenneth Grahame, amb aquells inoblidables quatre personatges que, al llarg de les aventures a la vora del riu, mostraven el seu particular tarannà i la seva peculiar mirada al món.

Te de maduixa al cau del Teixó és obra d’Eulàlia Canal, una de les grans veus dels panorama de la literatura infantil en català i que ja havia elaborat històries semblants amb diversos animals com a protagonistes, com ara la genial Els fantasmes no truquen a la porta (Animallibres, 16) o Un cargol fabufantàstic (Barcanova, 08). Aquí, presenta també a quatre animals de bosc: l’os, el teixó, l’esquirol i el llop, i un eix vertebrador que consisteix en què cadascun d’ells vagi a la recerca de quelcom que el faci sentir bé. Per alguns és una recerca concreta i banal, com ara la de l’os, que busca les ulleres que ha extraviat, o bé, el teixó, que cerca la son que ha perdut. Per d’altres, és mes transcendental, així el llop busca un amic, i l’esquirol, el més agosarat, busca la felicitat, i per aconseguir-ho esmerça els esforços a viatjar on calgui. I a mida que el llibre avança, l’autora va desgranant les dèries i el caràcter de cadascú, i va trenant la relació cada cop més intensa i profunda que creix entre ells.

Eulàlia Canal aconsegueix, en un text força breu, amb ritme tranquil i en alguns moments amb una força poètica destacable, que hi hagi una successió de fets constant, i una acció que manté l’atenció del lector i anima el desenvolupament de l’obra. També que aquesta acció i la recerca dels protagonistes tingui diverses capes de significats, comuniqui missatges i desvetlli temes múltiples que donen peu a la reflexió i al debat entre els infants i els adults que els acompanyen.

El que fa més evident la referència als clàssics anglesos és la il·lustració del mallorquí Toni Galmés que ja ens ha ofert mostres del seu estil a la sèrie La caseta sota terra (B de Blok) i al llibre àlbum de La treva (La Galera). Aconsegueix la bellesa d’aquells referents, i una atmosfera de quotidianitat i de tendresa meravellosa. Amb l’ús del negre, dibuixa el delicat entorn natural, i deixa el color només pels personatges, per aconseguir transmetre amb força les seves característiques, emocions i vicissituds.

Pep Molist -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada