dilluns, 27 de desembre del 2021

EL CAMÍ DE MUNTANYA

DUBUC, Marianne. El camí de la muntanya

Joventut, 2019.

ISBN: 9788426145291

Les obres de la canadenca Marianne Dubuc que ens han arribat al mercat català han comptat sempre amb el favor del públic i de la crítica. El seu darrer llibre, El camí de la muntanya, ens arriba, a més a més, amb l’aval d’uns quants premis rebuts dins l’àmbit francòfon.

Amb bones expectatives, doncs, encarem la lectura d’aquesta història que, com ja passava en El lleó i l’ocell (Tramuntana, 2015), i en Jo no soc la teva mama (Joventut, 2017), se centra en el naixement d’una amistat entre dos personatges, un aparentment més fort o savi que l’altre.

En aquest cas ens trobem la Senyora Teixó que, mentre camina com cada diumenge fins al cim de la muntanya, coneix en Leo, un petit gat inexpert i tímid que se li apropa amb molt de respecte.

Les imatges de Dubuc, netes, delicades i de tons suaus, descriuen tota l’excursió a través del bosc fins a arribar al cim. I ho fa jugant amb diferents plans i composicions, alternant dobles pàgines que mostren una visió general dels dos excursionistes, amb pàgines on domina el blanc del paper, centrades en un objecte o una acció. Aquests canvis donen el ritme i la sensació d’avançar, sempre endavant, però sense pressa, aturant-nos a contemplar el camí i gaudir-ne.

La caminada del diumenge es converteix en un costum i la Senyora Teixó i el Leo van teixint un diàleg, senzill en la forma però ric en el contingut, que ens demostra la importància de la transmissió de coneixements entre generacions i l’aprenentatge de gaudir de les petites coses de la vida, del moment present.

En algun sentit podem relacionar El camí de la muntanya amb les històries de Lobel, Janosch... pels animals antropomòrfics que viuen enmig de la natura, amb una actitud contemplativa... Però amb Dubuc no hi ha aquell punt d’humor absurd o filosòfic de personatges com el Mussol, en Bjorn o el Petit Tigre. Dubuc és tot tendresa, amor en estat pur.

La història de la senyora Teixó no és original, ni temàticament ni formalment. No aporta cap novetat significativa dins la trajectòria de l’autora, però, malgrat tot, és una meravella de llibre.

Glòria Gorchs -Faristol-

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada