dilluns, 9 de setembre del 2024

I VAN SER FELIÇOS I VAN MENJAR ANISSOS

CALI, Davide. I van ser feliços i van menjar anissos

Coco Books, 2023.

ISBN: 9788412723601

Amb un títol que habitualment és la frase que tanca els contes populars és com comença aquest àlbum de Davide Cali i Naida Mazzenga. Una nena escolta les històries que li explica el seu pare abans d’anar a dormir, però li sorgeixen un reguitzell de preguntes, com «I després què va passar amb la Caputxeta?, i amb la Cendroseta?, i amb la Blancaneu?». Sort que l’enginy del pare per trobar respostes convincents i originals acaba de convèncer aquesta protagonista postmil·lennista que no en té prou amb el desenllaç ordinari i previsible de les narracions tradicionals. 

En comptes del temible llop o la moralitat sovint inclosa en les produccions de tradició oral, el relat de Cali inclou canvis importants: els escenaris llunyans es transformen en indrets contemporanis, i els personatges, en una desfilada de població laboralment activa. Així, tots els protagonistes es representen vinculats a la seva activitat principal: la Caputxeta ara és empresària, la Bella Dorment és model publicitària de matalassos, la Sireneta ha canviat l’arpa i la lira per ser barista, i el flautista d’Hamelin d’instrument. La peça s’enriqueix amb les il·lustracions de Mazzenga, amb les quals lliga perfectament i que afegeixen una interessant proposta gràfica i un excel·lent domini del color i de l’espai.

Tot plegat, l’àlbum és una proposta divertida i altament contemporània que adapta amb habilitat les narracions tradicionals al context social i laboral actual. Potser Cali volia donar respostes —sense silencis ni censures— a noves generacions cada vegada més incentivades a qüestionar les tradicions. I amb això demostra que els contes populars són una valuosa ficció que cal preservar, perquè ofereixen sempre noves lectures i noves maneres de ser adaptats i interpretats. 

Cristina Correro -Faristol-

 

dimarts, 3 de setembre del 2024

EL MÓN SECRET DELS DRACS

KUCHARSKA, Nicola. El món secret dels dracs

Cruïlla, 2021.

ISBN: 9788466149310

Ha arribat a les nostres llibreries un nou treball d’aquesta autora polonesa, ben entrenada en la il·lustració de llibres sobre mitologia, rondallística i altres espècies rares o en perill d’extinció, com ho són, en aquest cas, els dracs. Es tracta d’un plausible documental de pàgines en cartoné, curulles de dibuixos en línia clara, de color intens i d'un suposat caire naturalista o costumista, amb tot d’informacions a la menuda que, si bé a primer cop d’ull, en conjunt, no presenten una llegibilitat clara i serena, sí que permeten saber-ho tot, tot i tot sobre els dracs, ja siguin ancestrals, còsmics, invisibles, cavernícoles, voladors o escolaritzats. També s’hi aprenen una munió de coses sobre la seva història, i les seves llaminadures, dietes o esports preferents. I tot el que hem dit en aquestes línies és només un petitíssim botó de mostra de les moltíssimes notícies que sobre aquest personatge tan present en la cultura occidental es poden llegir i contemplar en aquest llibre.

Un llibre que no té una edat lectora precisa, però que resulta ideal per a aquells lectors – i n’hi ha més que no sembla– que saben endinsar-se en els detalls gràfics; correlacionar el que ja se sap amb el que s’insinua aquí o allà; lligar les notes de la vuitena pàgina  amb les de la vintena; agrair el redactat clar i concís (molt ben traduït) de cada paràgraf; divertir-se a fons amb la ironia que traspua tot plegat i sortir-ne més savis de com s’hi ha entrat. Un documental amb tots els ets i uts que es requereixen en obres d’aquesta mena.

Teresa Duran Armengol -Faristol-