dimecres, 8 de juny del 2022

NO LLEPIS AQUEST LLIBRE!

BEN-BARAK, Idan. No llepis aquest llibre!

Takatuka, 2020.

ISBN: 9788417383732

Amb un sentit de l’anticipació notable, l’any 2017 Allen&Unwin publicava aquest llibre sobre microbis que, avui, resulta ben oportú.

Tot i els anys transcorreguts, el llibre és una proposta interessant i innovadora, tant per la manera d'aproximar-se al coneixement com per la seva presentació gràfica. I és que no podem passar per alt que es tracta d’un treball conjunt d’Idan Ben-Barak, un autor australià especialitzat en obres de divulgació científica per a infants, microbiòleg de formació, que també ha estudiat història i filosofia de la ciència i que, a més, és bibliotecari, i Julian Frost, un il·lustrador que fa de director d’animació i dissenya videojocs, molt conegut perquè és el creador del curt animat Dumb ways to die, que s’ha fet viral a les xarxes.

Per conèixer alguns dels microorganismes que ens envolten, acompanyarem la Mina, un microbi que viu al llibre que estem fullejant, en un periple que ens durà a saber què són els bacteris i on els podem trobar i a descobrir-ne alguns dels que tenim més a la vora. En una mena de joc interactiu, la Mina proposa al lector que l’ajudi a anar d’un lloc a l’altre: amb el dit l’ha de recollir del paper on viu i l’ha de traslladar, primer, a les seves dents, i després, a la seva roba i al seu melic. Cada entorn visitat es representa per mitjà d’unes sorprenents ampliacions de fotografies obtingudes per Linnea Rundgren mitjançant un microscopi electrònic de rastreig, damunt les quals Frost ha recreat els diversos bacteris i fongs que viuen en aquests entorns i que, amb molta sornegueria, ens informen de les seves funcions i ens expliquen anècdotes divertides.

El llibre manté en tot moment l'equilibri entre aquest to humorístic i el rigor del coneixement científic. Així, a la darrera pàgina s’explica clarament que el dibuixant s’ha pres certes llibertats en personalitzar els microbis protagonistes i s’hi incorporen imatges reals dels microbis, se’n descriuen les característiques més rellevants i s’identifiquen amb el seu nom científic.

Un llibre deliciós que demostra que és possible aconseguir que els petits lectors s’apropin a la ciència, s’hi interessin i, a més, es facin un tip de riure.

Mònica Baró -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada