dilluns, 20 de desembre del 2021

EL LLOC MÀGIC

WORMELL, Christopher. El lloc màgic

Animallibres, 2020.

ISBN: 9788417599669

La nova col·lecció «L'Arca» d'Animallibres ha portat a les nostres prestatgeries dos títols de factura recent: Viatge al país dels arbres, ressenyat fa poc en aquestes mateixes pàgines, i El lloc màgic, de Chris Wormell, autor de llarga trajectòria –segur que els més vells de la casa recordaran aquell An alphabet of animals, obra que va merèixer el Premi Gràfic de la Fira del Llibre de Bolonya l'any 1990. 

L'obra ens introdueix en la desgraciada vida de la Clementina, una típica i tòpica nena desemparada que, acollida per una parella ben singular i al més pur estil dickensià, és segrestada i convertida en la seva criada i que viu en un soterrani d'on només en pot sortir per fer la neteja de la casa. Tot canvia de rumb quan un lloc màgic, imatge que li resta al subconscient, comença a convertir-se en realitat el dia que aconsegueix ascendir fins a la teulada de la casa, on sobreviu. A partir d'aquí un seguit de successos que de ben segur enganxaran els lectors d'altres parelles mítiques, com els Culdolla, de Dahl, permetran que la vida de la Clementina faci un tomb de cent vuitanta graus. 

La literatura infantil està plena d'orfes –n'hi ha prou de recordar Tom Sawyer o Jim Botó, entre d'altres–, una figura que sempre s'ha mostrat com l'escalafó més baix de l'empatia progenitora. És a partir d'aquest tòpic, probablement poc conegut per part dels possibles lectors actuals d'aquesta novel·la, que l'autor teixeix una obra on, com mostra la mateixa coberta, sempre hi ha llum al final del túnel. El llibre, a l'estil de La invenció de l'Hugo Cabret –un altre orfe, per cert–, ens mostra que malgrat que la vida sigui de color negre, sempre hi ha una doble pàgina acolorida –literalment– al final del llibre que ens il·lumina. Text i imatges, tots dos del mateix autor, converteixen aquesta novel·la una obra total, ideal per introduir els petits plançons a la literatura per la porta gran, en una encertada edició d'un text que, malgrat que no vol despertar consciències sobre el bullying, la immigració o el canvi climàtic, sí que ens acosta a la literatura per la via directa. 

Joan Portell -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada