dimarts, 30 de novembre del 2021

TIROLÍ, LIROLI, POP!, O LA VIDA HA DE SER MÉS QUE AIXÒ

SENDAK, Maurice. Tiroli, liroli, pop!, o la vida ha de ser més que això

Kalandraka, 2018.

ISBN: 9788484644095

Si us sembla que en els llibres infantils i juvenils tot està dit, que els temes s'han acabat, esteu cansats de moralitats o que us recordin que tenim sentiments… potser cal retornar a Sendak. A un llibre del 1967. Kalandraka edita per primera vegada en català aquest llibre multipremiat.

No és un llibre convencional, ja que ens transporta a una literatura amb fortes arrels en la rondallística universal. Sendak no va voler tractar mai els lectors com a beneits. El seu llenguatge, personatges i trames flueixen en un món tan oníric que es fa real, que connecta amb la nostra consciència submergida.
 
L’autor mai dona respostes clares ni tancades. Deixa jugar, imaginar, evoca. L’important és la lectura viscuda, els interrogants constants, el neguit intel·lectual que ens generen text i il·lustració.

La història comença amb la gosseta Jennie mirant el lector. A la taula medecines, la finestra oberta –que en Sendak és una invitació constant a travessar-la i sortir a un altre món. La Jennie està insatisfeta, perquè vol una cosa que no té. Així i tot, durant el viatge que comença amb la seva inseparable bossa negra diferents personatges li recorden que té de tot.

La Jennie parla amb una planta, amb un porquet, un gat, una dida, un nadó, un lleó, un arbre... tots formaran part de la seva experiència, que li caldrà per poder treballar al Teatre Mundial de la Vora del Foc* (Mother Goose/mama oca). Us emplaço a descobrir més coses sobre el concepte de Mother Goose en la cultura anglosaxona per arrodonir la dimensió de l’obra.

Tanquen el volum un seguit d’il·lustracions per mostrar la surrealista obra teatral on la Jennie és la protagonista. Així acaba el seu viatge, i escrivint, també, una emotiva nota de comiat al seu antic amo. Tot el llibre és un homenatge de Sendak a la gosseta (que ja apareix en altres llibres seus), i segurament un cant de comiat a l'animal.

Cada plec de pàgina està acompanyat per una il·lustració on Sendak mostra la seva mestria amb la ploma. El gran treball d'edició, que respecta l'original, i la traducció de Miquel Desclot converteixen el volum en una obra fantàstica i necessària.

Podeu gaudir d’un meravellós curtmetratge basat en el llibre.

Sergi Portela -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada