dimarts, 19 d’octubre del 2021

SOTA LES PEDRES

SQUILLONI, Arianna. Sota les pedres

Akiara Books, 2020.

ISBN: 9788417440664

L’editorial Akiara enceta una nova col·lecció que neix amb el propòsit d’apropar la poesia a tots els públics. Per aconseguir-ho, «Akipoeta» no només ha buscat les veus i les il·lustracions d’autores excel·lents, sinó que a més ha trobat la manera de mostrar la sensibilitat poètica a través del format.

Quantes vegades llegint un àlbum o un poemari no heu pensat que no casen fons i forma? Si «Akipoeta» ens parla de la bellesa de la vida, dels petits detalls, de la importància de dedicar el temps necessari per a cada cosa, de l’observació... no seria un contrasentit editar el llibre de forma mecànica i convencional?

La seva editora, Inês Castel-Branco, ho ha tingut clar i ha optat per escollir un paper rugós i una enquadernació artesanal, cosida amb fil vist, que subratlla la bellesa del llibre com a objecte i ens predisposa a la lectura poètica.

L’autora, Arianna Squilloni, que llegim en una traducció molt correcta i fidel de Dani Espresate, enceta el llibre amb un breu text que emmarca el recull de poemes i que ressona a lliçó de vida, a paraules sàvies de la gent del camp que sap escoltar i observar la natura.  

Comencem a partir d’aquí un passeig amb l’advertència que amb la poesia, així com amb la vida, no s’hi val a córrer. Cada doble pàgina funciona com una unitat, amb un disseny i una il·lustració que conviden a aturar-nos, a fer una lectura conjunta de la imatge i el poema.

Les il·lustracions etèries de colors terrosos de Laia Domènech creen un discurs global que es mou en el mateix to i sensibilitat que el text, però alhora aconsegueixen sorprendre’ns en cada nova composició: l’àvia endormiscada sobre l’avellaner, el vent que desorienta el porc senglar, les flors que entapissen els camins de terra...

Podem pensar que els protagonistes són els gripaus, el llimac, la flor d’àrnica o la sargantana... però m'atreviria a dir que la veritable protagonista del llibre és la veu narradora, la nena observadora que ha après a aturar-se enmig del camp, com ens avança la meravellosa coberta, i ara ens parla d'allò que veu, com de tu a tu.

En definitiva, Sota les pedres és un regal per als sentits i, alhora, una sort per als lectors, perquè demostra que les editorials comencen a explorar nous formats en el camp de la poesia per a infants.

Glòria Gorchs -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada