dilluns, 26 d’abril del 2021

DOCTOR DE SOTO: DENTISTA D'ANIMALS


STEIG, William. Doctor de Soto: dentista d'animals

Blackie Little, 2018.

ISBN: 9788417059255


L’editorial Blackie Books torna a donar un cop d’efecte amb la recuperació de l’obra de William Steig (Nova York, 1907 – Boston, 2003), autor de renom universal reconegut per la seva feina com a dibuixant i caricaturista en revistes com The New Yorker i, cap al final de la seva carrera, per la seva contribució a la literatura infantil.

Malgrat l’èxit de la seva producció –una vintena de llibres per a infants–, alguns de nosaltres el vam conèixer arran de l’adaptació cinematogràfica per part de Dreamworks d’una de les seves obres més populars: Shrek!

Avui llegim la història del Doctor de Soto, escrita originàriament l’any 1982 i editada anteriorment en castellà per Altea l’any 1991.

El Doctor de Soto és un ratolí dentista que, amb l’ajuda de la seva dona, dirigeix una consulta de gran prestigi entre els animals. La parella té unes normes ben clares: s’accepten animals petits i grans però res de bèsties perilloses que mengen ratolins.

Diuen que l’humor de Steig és comicosatíric, i en només un parell de pàgines del llibre –la 8 i 9, per exemple, són per emmarcar– ja pots subscriure aquesta afirmació. L’autor il·lustra generalment animals humanitzats, que situa en escenaris quotidians, vestits i actuant amb extrema normalitat, funcionant com una faula moderna.

El to humorístic se’ns presenta tant en les imatges com en el text, en una simbiosi perfecta, d’una manera subtil, jugant amb les proporcions i, en aquest cas, amb el contrast de la mida del ratolí i els animals que cura.  

Però més enllà del vessant còmic que s’amaga darrere aquestes imatges de traç espontani, amb línia gruixuda i colors vius, allò que més destacaria de moltes de les obres de Steig, i d'aquesta en particular, és la seva capacitat de crear-nos, gairebé des del plantejament del relat, certa preocupació per allò que passarà.

De seguida endevinem que el Doctor de Soto rebrà un pacient perillós. Com a lectors ensumem la tragèdia, avancem amb el cor una mica encongit, però, alhora, ens anem repetint que no ens cal patir en excés: l’astúcia dels protagonistes ens ha de donar un final feliç.

Celebrem, doncs, aquesta recuperació de l’obra de Steig, que ens permetrà engrossir les prestatgeries de llibres per a primers lectors que són una aposta segura.

Glòria Gorchs -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada