dimecres, 4 de novembre del 2020

OFF

 

SALOMÓ, Xavier. Off

Flamboyant, 2019

ISBN: 9788417749286

Un personatge amb una caputxa vermella cavalca sobre un cérvol per un paisatge desolador, fins a arribar davant d’una xemeneia que fumeja. Ambdós protagonistes accedeixen dins del mur de contenció a través d’una petita porta, també vermella, i un cop dins, enmig de cables, d’interruptors i d’una piscina de combustible, destaca un botó vermell que pampallugueja. Com ja ens anuncia el títol, el protagonista decideix apagar aquest botó amb fermesa, i el reactor deixa de funcionar. Impera un silenci que propicia el son i la calma. Mentre dormen, la natura torna a renéixer i a pintar de verd el paisatge ombriu. La mirada dels personatges, les banyes del cérvol que reneixen, el joc de múltiples enquadraments i els diferents punts de vista que adopta el narrador visual ens indiquen que el temps passa, que de centrals com aquesta n’hi ha més de 400, com ens diu la faixa que acompanya el llibre, i que també som nosaltres els qui hem d’actuar i salvar el món d’altres catàstrofes.

Xavier Salomó aconsegueix crear una obra esfereïdora que parla d’un tema actual amb una forta consciència ecològica. La lectura visual és complexa i profunda. La selecció de personatges no és gratuïta, són emblemàtics i universals. Del protagonista humà no se n’identifica el gènere, tampoc no cal, únicament que porta la tradició vermella sobre les espatlles. De l’animal, en sabem que és un dels primers a ser representats en les pintures rupestres, que les seves banyes creixen cada any, i que és conegut en la ficció europea per ser el rei del bosc. Al segle XXI, però, el perill i l’acció no són ni el llop ni el bosc, el perill som nosaltres. I així ho tradueix Salomó en una gramàtica visual àmplia, carregada de simbologia cromàtica, de canvis de plans amb sentit narratiu, de referents interpictòrics, audiovisuals i musicals, i a través d’un ritme pausat i parsimoniós en totes les dobles pàgines.

L’obra va ser publicada per primera vegada a França fa cinc anys, i ara l’editorial Flamboyant n’ha fet la versió catalana, que es complementa amb un seguit d’accions de dinamització entorn del llibre. Davant de tanta multimodalitat i participació, només un retret: quan tindrem l’app?

Cristina Correro

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada