divendres, 17 de maig del 2019

FER AMICS



UNGERER, Tomi. Fer amics
Kalandraka, 2018.
ISBN: 9788416804610

Gràcies a Kalandraka, ens arriba una nova obra de Tomi Ungerer en català amb el títol Fer amics; la traducció literal seria «Nous amics» (Neue freunde). Aquest enfant terrible va publicar l'obra el 2007 en un volum amb les cobertes blanques; ara l’editorial ens presenta el llibre en un elegant negre.
Fer amics és la història d'uns nens que comparteixen, que creen, que imaginen, gràcies a la mirada i l'acompanyament d'uns adults que ho potencien des de la distància, pacients i respectuosos. En Rafi Bamoko, d'arrels subsaharianes, s'acaba de traslladar amb la seva família a un nou barri. D'entrada no té amics, així que decideix crear-los. És molt destre amb les eines i li encanten. Creant els seus amics divertits i estrambòtics coneix la Ki, una nena d'origen xinès a qui li agrada molt cosir. Tots dos començaran a crear nous amics combinant les seves destreses, i la seva relació permetrà que les famílies es facin molt amigues.
Les escultures de tots dos comencen a ser molt preuades per altres infants, als quals també ajuden a crear, i quan tot el projecte està a punt d'anar-se'n en orris per les ordenances del consistori la premsa i un galerista els fan saltar a la fama. A partir d'aquí les seves carreres artístiques continuaran, sense deixar mai de banda la seva amistat.
Ungerer aplica una lectura narrativa de text i imatge digna de qui domina els elements. Sense fer escarafalls, trobem un ventall de possibilitats de presentació de text i imatges que expliquen per què l'autor és tot un referent a estudiar. El text respecta el lector, està lliure d'artificis, i la il·lustració –neta, colorista i plena de jocs i metàfores– juga entre l'acudit i la denúncia, entre la quotidianitat i els mons onírics al mateix temps. Tot un festival de formes i sensacions que li serveixen a Ungerer per encabir grans dosis de crítica social sense ser alliçonador: ell ens mostra, nosaltres llegim entre línies i entre imatges.
Un llibre fantàstic per extreure'n un munt de conclusions i temes de què parlar. Observant acuradament, podrem veure com Ungerer és transgressor, políticament incorrecte... necessari!

Sergi Portela
Revista Faristol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada