divendres, 13 de desembre del 2024

VERTICAL: HISTÒRIA IL·LUSTRADA DE L'ESCALADA

ABADIA, Ximo. Vertical: història il·lustrada de l’escalada

Litera, 2023.

ISBN: 9788412669015

Ximo Abadia és un il·lustrador que, de tant en tant, ens regala unes obres pròpies que solen ser una meravella. En són proves llibres com El que no agrada a la guerra, La platja o Frank i, evidentment, ho és també aquest àlbum que ens apropa a les diverses modalitats d’escalada, des de l’alpinisme als rocòdroms, passant pel boulder, el solo, o l’escalada urbana.

Bon coneixedor del tema —ell mateix és un afeccionat a aquests esports—, de cada variant ens n’explica la història, els avenços que s’han fet, els rècords i també com han canviat les tècniques i els materials, quins han estat els més destacats alpinistes i escaladors —i les escaladores, naturalment— i els indrets mítics en què s’han dut a terme aquestes ascensions. A més d’aportar dades i informacions, l’autor mostra una especial sensibilitat en qüestionar-ne la sostenibilitat atès el gran nombre de persones que practiquen aquests esports, i l’impacte que les seves activitats poden tenir en el medi natural, especialment als entorns més concorreguts.

Però al marge del contingut, complet i molt detallat, l’obra destaca especialment per la serva presentació, en un àlbum de gran format que ofereix moltes possibilitats i que permet uns blancs molt generosos i un espai immillorable per a les il·lustracions a dues pàgines que inicien cada capítol. Aquí Abadia pot treballar amb molta llibertat i crea unes composicions impactants, de colors vius, que en paraules de l’autor «donen vida als personatges i, alhora, ressalten la majestuositat de les muntanyes». No obstant, per a futures edicions, caldria revisar els noms dels països que apareixen al mapa de la pàgina 13, que s’hi escriuen en castellà.

Com és marca de la casa, tot en el llibre està molt cuidat: la composició de la pàgina, en què el text i la il·lustració s’articulen perfectament, o la tria de la tipografia, gegantina per als textos introductoris de cada part, menuda però molt llegible per als blocs de textos descriptius que acompanyen els retrats dels protagonistes o les il·lustracions dels materials. I és per tot  això que, merescudament, ha rebut una menció especial per a llibres de no-ficció a la fira de Bolonya d’enguany i les nostres quatre estrelles!

Mònica Baró -Faristol-

dimarts, 3 de desembre del 2024

PETI(TI)TESES


MOLIST, Pep. Peti(ti)teses

Babulinka books, 2023.

ISBN: 9788412575637

El tàndem format per l’escriptor Pep Molist i la il·lustradora Alicia Varela ens torna a sorprendre amb un nou poemari, després de l’exitós Rastellera de colors. En aquesta ocasió el llibre ofereix una mirada sensible i atenta a les Peti(ti)teses que ens envolten, a tot allò que pot semblar minúscul però en realitat no ho és tant. Es divideix en cinc apartats que agrupen les petiteses en: «Properes», «Quotidianes», «Fantàstiques», «Bestials» i «Naturals». A «Fantàstiques» és interessant el joc intertextual que proposen els textos perquè el lector connecti amb personatges imaginaris o amb contes que molt probablement formen part del seu bagatge lector.

Hi ha poemes dolços com «Bes», que obre el llibre, o reflexius com «Fil», que descriu l’acte creatiu d’escriure un llibre de poemes «com clavar dues estaques / a banda i banda del paisatge» i «Lligar-hi un fil / que transiti / de l’una a l’altra». Més endavant el poeta ha d’escollir els mots per «Ensabonar-los, / amorosir-los, / abrillantar-los» i penjar-los en aquest fil tensat en un tram del paisatge. També trobem divertiments com «Bufada», que conté onomatopeies, o «Bombolla», que juga amb aspectes tipogràfics. 

Al final s’afegeixen unes reflexions interessants sobre el tema de l’obra, els colors escollits —primaris, en homenatge a Miró— o possibles connexions. Hi ha una estreta relació del text amb les imatges, que són molt suggeridores, i, com ja passava en el poemari anterior, per tancar cada apartat hi ha una doble pàgina visual. Un llibre ben editat per Babulinka, amb molts detalls per exemple a les guardes, per rellegir i remirar en més d’una ocasió.

Vanesa Amat Castells -Faristol-