dimarts, 13 de desembre del 2016

EL NEN GRIS


FARRÉ, Lluís. El nen gris
La Galera, 2011
ISBN: 8424624459

El text d'aquest àlbum il·lustrat ha estat mereixedor del Premi Hospital Sant Joan de Déu 2006 de literatura infantil, convocat anualment per la Fundació Sant Joan de Déu i el Cercle de Lectors. Precisament, la història comença amb el naixement d'un nen en un hospital, encara que el mèrit indiscutible de la narració guanyadora no li ve d'aquí.

La situació que ens conta Lluís Farré és molt insòlita: En Martí és un nen gris. Ja el dia del seu naixement, aquest color de pell sorprèn molt els seus pares. De res servirà buscar un diagnòstic mèdic per mig país, ni seguir un tractament intensiu de banys de sol. Al contrari, amb el pas del temps descobriran que en Martí també és gris per dins: el primer dia d'educació infantil no plora a la porta com els altres nens i nenes; a la classe no riu amb els acudits que fan esclatar de riure als seus companys. Res no li agrada, res no el sorprèn. No importa que la seva mare el porti a veure coses tan meravelloses com un volcà en erupció o el naixement d'una girafa. Davant de fenòmens tan espectaculars, en Martí només arqueja una cella o, com a màxim, les dues. Troba més interessant observar el seu hàmster Gustau rosegant pipes de gira-sol.

Quan tot feia pensar que en Martí es quedaria gris per sempre, un esdeveniment excepcional li canvia la vida i, finalment, anirà perdent el color gris i adquirirà el color gamba de la família del seu pare.

En el relat destaquen el vocabulari precís i variat i l'abundància d'expressions col·loquials riques, genuïnes i juganeres. Una mostra d'aquests jocs lingüístics són els noms dels personatges, com per exemple la llevadora Marquesines, el gripau anglès Mistepita o Serafí Meravelles, el golejador del pati de l'escola.
En aquest llibre, els petits lectors trobaran una narració molt divertida i els pares i mares, una història tendra i suggerent. Descobrirem que ningú pot viure molt de temps insensible a tot allò que l'envolta, que el que ens fa realment humans són les emocions. I, si continuem buscant en aquest conte magníficament il·lustrat, també podrem trobar molts detalls amagats als dibuixos, a més a més d'algunes curiositats sobre l'escriptor i l'il·lustrador. Inclús podrem esbrinar com es diu "dibuixant" en quechua.

Revista Aula de Infantil 36



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada