dimarts, 13 de desembre del 2016

EL LIBRO INCLINADO

NEWELL, Peter. El libro inclinado
Thule, 2007.
ISBN:9788496473652

El llibre esbiaixat  va aparèixer ja el 1910 sota la forma de llibre necessàriament esbiaixat, en el qual es relatava la història d'un nadó que, muntat en el seu cotxet de passeig, baixava a tota velocitat pel carrer més costerut del seu barri. En el seu esbojarrat trànsit, el cotxet arrasa amb tot al seu pas. A mesura que baixa, Newell va dibuixant un retrat de la societat americana de principis del segle XX: guàrdies, emigrants europeus, escombriaires, pagesos, pintors, músics, artistes o burgesos distingits es veuen sorpresos pel cotxet, mentre altres transeünts assisteixen a l'escena amb cara de pànic i sorpresa.

També aquí, el lector es troba amb un llibre esbiaixat -objecte en forma de paral·lelogram-, que aporta una gran força visual al relat. Les il·lustracions, situades sempre en la pàgina dreta, s'inclinen forçosament i van mostrant el descens ràpid i imparable de Bobby, i inciten el lector a passar la pàgina, també tan ràpid com sigui possible, per poder continuar gaudint de les destrosses de tan esbojarrada cursa. L'humor negre, així com uns dibuixos propers als de les clàssiques historietes dels diaris de l'època, juguen amb la idea de llibre infantil victorià, creant sensacions molt còmiques i noves. Cada il·lustració mostra un moment concret del descens de Bobby, que bé podrien veure com les diferents vinyetes d'una de les seves historietes. Moments tots en què el petit ha xocat amb algú i que permeten a l'autor mostrar els efectes de la col·lisió, així com una sèrie d'expressions en els personatges secundaris que, pel seu contrast (l'alegria del nadó davant la por, ensurt o sorpresa dels adults), causen riure al lector adult i molta més al lector infantil.

Amant dels jocs de paraules i les trampes de la perspectiva, il·lustrador d'Alícia al país de les meravelles, entre d'altres clàssics, Newell elabora a El llibre esbiaixat un divertit text rimat (molt ben traduït en les versions en català i castellà de Thule) que narra amb grans dosis d'humor les trobades que es produeixen al pas del despietat nen, qui no deixa de riure i divertir-se en tot el llibre.

Thule ha respectat l'edició original, oferint al lector un llibre que recorda els clàssics victorians il·lustrats. Una petita joia per als amants dels àlbums.

Anna Juan Cantavella






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada