dimecres, 28 de desembre del 2016

GUINEU


WILD, Margaret. Guineu
Ekaré, 2006
ISBN: 84-933060-8-8

He llegit diverses vegades Guineu. En cada un dels passejos que he donat per aquest llibre, he quedat impressionada. El primer em va deixar un gust amarg. El vaig deixar reposar. Els següents, sense deixar d'inquietar-me ni una sola vegada, vaig anar descobrint amb calma la potent història que guarda.
En aquest poderós conte sobre l'amistat, la traïció i la maldat, el llenguatge és bell i concís i les il·lustracions, vibrants i captivadores.

La història aborda  l'intens vincle creat entre Gos, un animal cec d'un ull, i Garsa, amb una ala cremada que no pot volar. L'incendi del bosc ho ha deixat tot cremat i l'au s'ofega en una profunda pena.
Gos convida a Garsa a enfilar-se al seu llom per a galopar junts entre els matolls. Sembla que volen i Garsa sent el vent desplaçant-se entre les seves plomes i s'alegra.
- VOLA, Gos, VOLA! JO seré el teu ull perdut i tu seràs les meves ales.
Trobar un amic com Gos és un regal, encara que res sembli perfecte.

Després de les pluges, quan els brots verdegen per tot arreu una Guineu entra al bosc. 

Guineu és una temptacio contínua que ofereix a Garsa un llom millor que el de Gos, un llom sobre el que de veritat podrà volar.
Però Guineu no pertany a cap lloc ni estima a ningú. La seva presència inunda tot d'una olor a enveja i soledat. Tot fa intuir que alguna cosa estranya  passarà.

Tot i la desolació en l'ambient del llibre, el final obre una porta que disminueix l'angoixa i que condueix a l'esperança  i a la valentia de tornar a recórrer un camí malgrat els errors viscuts.

Un dels aspectes més aconseguits del llibre és el fort sentit de la composició entre el text i la il·lustració. Text intens però sense artificis, i il·lustracions sèries, intenses, amb tons grisos, ocres i forts ataronjats, tipografies cal·ligràfiques... tot guardat en un llibre de format gran molt ben editat.


Ron Brooks aplica diferents tècniques: pintura grossa raspallada, tatxadures, esbossos i dibuixos de traç fi. Les seves imatges evoquen  l'ambient calcinat, el pelatge vermell de la Guineu, l'aspecte deforme de Gos i Garsa, l'abrasador sol del desert o la velocitat d'una carrera. Il·lustracions plenes d'art que comuniquen  tant com les paraules.
Un llibre diferent i amb molta força. Necessita un moment especial per a compartir-lo.
  
L'editorial Ekaré ha reeditat el llibre al 2014, i ho va fer també al 2005, però Guineu es va publicar per primera vegada a Austràlia, país on ha viscut l'autora, l'any 2000. 
Ha rebut els premis:
- Children' s Book Council of Austràlia Picture Book of Year, 2001

- White Ravens, 2001

- Premio UNESCO de literatura infantil en pro de la tolerància, 2003

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada