divendres, 21 de febrer del 2014

RATPENATS A LA BIBLIOTECA

LIES, Brian. Ratpenats a la biblioteca
Joventut, 2a edició, 2012
ISBN: 9788426137265

Quan arriba la nit i els ratpenats ja han dormit, menjat i jugat a vegades s’avorreixen. Per sort, de tant en tant, algú es deixa la finestra de la biblioteca oberta i llavors se sent un crit que convoca a tota la colla: -“L’avorriment ja té cura, aquesta nit hi ha lectura”- i tots plegats entren cap dins. Els més grans van directes als seus llibres preferits i els més joves juguen i ho exploren tot mentre esperen l’hora del conte. En aquest moment màgic s’endinsen en les històries i tan bocabadats estan que no s'adonen que es fa de dia i han de marxar corrents, amb l’esperança que aviat soni de nou l’alerta de què la biblioteca és oberta. El text, molt graciós, està escrit en rima i les il·lustracions estan plenes de detalls i cal mirar-les una i altra vegada per copsar-los.
Cal observar les il·lustracions amb detall: què fan els ratpenats, les seves postures per llegir i escoltar contes, el petit ratpenat amb braçals grocs, els angles des d’on fa els dibuixos l’autor, els personatges inspirats en contes coneguts... Hi reconeixerem el gat amb botes, la Dorothy del màgic d’Oz, el soldat de plom, l’Aladí i el geni de la llàntia, el rei Artús amb la seva espasa, la Caputxeta, l’Alícia del país de les meravelles, el conill Perico de Beatrix Potter... Aquest és un conte sobre l’amor a la lectura i a les biblioteques. L’autor en té dos més amb els ratpenats com a protagonistes. 
Podeu fer una ullada al seu web http://www.brianlies.com

La comunitat de ratpenats de Riverside (Illinois) sempre està pendent de les finestres de la biblioteca pública. Quan els bibliotecaris, per oblit, en deixen alguna d’oberta, esperen que arribi la nit. Amb la biblioteca ja buida, entraran volant al crit de: L’avorriment ja té cura: aquesta nit hi ha lectura!!! Els ratpenats grans van directament als llibres dels seus temes i autors preferits; els petits escolten atents l’hora del conte, juguen o fan entremaliadures. Tots passen una gran vetllada a la biblioteca, apurant la lectura fins als últims minuts abans no surti el sol. Ratpenats a la biblioteca és un conte molt bonic, escrit i il·lustrat per Brian Lies. Després de Ratpenats a la platja (2006), és el seu segon àlbum amb ratpenats protagonistes. En aquesta ocasió, Lies fa un homenatge a la biblioteca pública de Riverside, el poble on estiuejava de nen. Els dibuixos reprodueixen fidelment l’edifici de debò, el mateix que visitava algunes tardes acompanyat pel seu avi. A part de dibuixar uns ratpenats entranyables i simpàtics, m’agraden especialment els interiors, els angles des dels quals agafa la imatge o la manera de col·locar els llibres. Tot a vol d’ocell o gairebé sempre capgirat, tal i com ho veuria un ratpenat. Però també m’agrada molt la força amb que transmet l’emoció, la curiositat, la imaginació i, en definitiva, l’amor per la lectura. A les rates de biblioteca els ha sortit competència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada