dijous, 24 de febrer del 2011

EL HOMBRECILLO DE PAPEL

ALONSO, Fernando. El hombrecillo de papel. Madrid. Ediciones Gaviota. 1995. ISBN: 84-392-8728-3

Aquest bell llibre il·lustrat, amb important cura del disseny i maquetació realitzats per Eugènia Alcorta i Virginia Ortiz, combina realitat i fantasia per relatar l'experiència d'un homenet construït amb paper de diari per una nena que estava avorrida. L'homenet cobra vida, juga amb els nens a la plaça i vol fer-los feliços. Per això els explica les històries que coneix. Com és de paper de diari, les seves històries fan pensar als nens ja que només parlen de morts i misèries.

Per resoldre aquesta situació, renta el seu contingut, però en tornar amb els nens ja no té res per explicar, està en blanc. Surt al camp per recuperar els seus colors, els seus sons i "es va anar omplint de paraules noves ...". Quan per fi torna amb els nens, aquestes paraules que va aprendre de la natura i de l'alegria cauen "com una pluja fresca".

Situada a qualsevol ciutat del món contemporani i utilitzant un llenguatge concís i poètic, la història tracta sobre el poder de les paraules, usades per fer feliços o infeliços als éssers que estimem. També és una denúncia sobre els problemes que afligeixen a la humanitat i la necessitat que tenen els nens d'un món millor, del seu dret a la felicitat, d'una societat més justa i harmònica.

Aquesta edició del conte, trencant estereotips dels llibres per a nens, inclou en el seu paratext imatges cruentes d'assassinats i guerres (fotos de diaris) que donen un fort impacte semàntic i afavoreixen després la recepció estructural del desenllaç feliç i esperançador que proposa l'autor: la superació de les maldats pel poder les paraules provenint de l'amor i la natura, que porten pau.

Graciela Bialet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada