dijous, 24 de febrer del 2011

EL ÁNGEL DEL ABUELO

BAUER, Jutta. El ángel del abuelo. Editorial Lóguez. Salamanca. 2002. ISBN: 84-89804-49-4

Ja ens havia sorprès Jutta Bauer amb Madre Chillona i amb altres il·lustracions, però en aquest cas la satisfacció és doble ja que ens ofereix un àlbum modest en aparença que amaga la genialitat de les grans obres darrera de la seva senzillesa. Un dibuix esquemàtic i lleuger ens presenta els personatges: un avi, un nét, una ciutat, una vida, una època, un misteri ...

Aquest àlbum, com altres que passen desapercebuts al lector adult, presenta una gran complexitat en el fons que no entorpeix la lectura ni suposa cap dificultat per al lector de menor edat. El narrador és un nen que escolta les històries que li agrada explicar al seu avi, l'anècdota és la vida de l'ancià explicada per ell mateix; i hi ha un tercer narrador que és l'il·lustrador que completa el seu propi text literari afegint altres interpretacions i significats nous. Tot el conjunt forma una unitat inseparable que s'obre a múltiples interpretacions segons la maduresa del lector.

Es tracta d'un llibre que s'ha de ser llegit pel nen en companyia de l'adult perquè aquest li aclareixi els dubtes que li sorgeixin, li expliqui alguns elements gràfics o l’ajudi a interpretar el sentit del relat i la identitat de l'àngel o àngela protagonista d'aquesta suggerent història.

J.G.M.C.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada