dimarts, 2 d’abril del 2024

POEBÈSTIES

DONAT, Marc. Poebèsties

Animallibres, 2023.

ISBN: 9788419659354

De bestiaris poètics infantils se n’han publicat molts i diversos. No farem ara referència a cap d’ells, perquè de tants que poden trobar-se a les biblioteques i llistats bibliogràfics de literatura infantil i juvenil en llengua catalana no acabaríem mai. El que ara ens ocupa és un bestiari poètic singular i altament recomanable tant per a joves lectors com per a adolescents. I diem això per dos motius: el primer és que es tracta d’un bestiari actualitzat a la realitat més quotidiana dels nostres dies. Així, trobarem una girafa que, de tanta que és la seva alçada, té com a amics els avions. També llebres veloces que han de vigilar per no rebre una sanció per excés de velocitat. Un toro que es rebel·la contra el seu destí: no vol ser part de cap paseíllo. Una abella que enraona i enraona abans de picar ningú: si ho fa es debat entre la vida i la mort. I, destaquem-ho per la bellesa de la imatge poètica, una estrella de mar que té com a cosines les estrelles: la seva forma els emparenta. També hi ha en aquest poemari referències a la tradició literària catalana: el poema dedicat a la vaca recupera la vaca cega de Maragall, que, ara sí, pastura i pastura sense parar.

I dèiem abans que aquest poemari és singular. Ho és per un segon motiu: les il·lustracions a càrrec de Lluís Farré aconsegueixen que el lector vagi més enllà de la lectura d’uns encertats versos. Fixeu-vos, si no, en el poema dedicat a la mosca i el dibuix que Farré fa del seu vol. No és alguna cosa més que un simple trajecte sense sentit i que sabem quina funció té?

En definitiva, una publicació excel·lent pels motius detallats. Animallibres hi posa de la seva part amb una edició realment curosa.

Moisès Selfa -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada