dimarts, 12 de desembre del 2023

XIM BAM BUM

STEHR, Frédéric. Xim Bam Bum

Kalandraka, 2021.

ISBN: 9788418558078

Un mussolet està tocant la percussió amb un tupí i dues culleres de fusta. De sobte, un company canari s’interessa pel que fa, i s’uneix al concert improvisat de la mateixa manera que ho faran, successivament, altres petites aus. Al final, toca guardar el material, berenar i pensar en futures aventures.

Publicat a França el 2016, Frédéric Stehr ens ofereix amb Xim Bam Bum, de la mateixa manera i amb el mateix càsting de personatges protagonistes que a El dia d’abraçar, una història sobre el joc, la imaginació i l’amistat per a les primeres edats.

Stehr utilitza l’antropomorfisme i una estructura acumulativa per narrar petits episodis de la vida quotidiana d’uns ocells heterogenis, curiosos i plens de complicitat. En la història de la literatura infantil, és recurrent utilitzar cries d’animals com a personatges protagonistes, perquè sempre han despertat empatia i han proporcionat llibertat a l’hora de transgredir les normes. En el cas d’aquest àlbum, el propòsit de concert inicial deriva en un terrabastall i un xivarri exagerats. L’economia textual i visual de Stehr és exemplar i amb pocs recursos, com un traç expressiu, fa un ús limitat de la perspectiva, utilitza frases repetitives i moltes onomatopeies, i és capaç de representar l’enginy i la imaginació d’aquesta banda d'ocells. Una obra viva, intel·ligent i que comprèn la necessitat de joc, de creació artística, de llibertat i de complicitat entre petits i grans.

Cristina Correro -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada