dimecres, 26 de juliol del 2023

NOLENS VOLENS. VULGUIS O NO VULGUIS

KISIELEWSKA, Zuzanna. Nolens Volens. Vulguis o no vulguis

Joventut, 2022.

ISBN: 9788426147547

Si per mala sort només podeu llegir un llibre de coneixements aquest curs feu-me cas: trieu aquest. En 112 pàgines us exposareu –sense embafar-vos, ans al contrari– a infinitud de pinzellades de bagatge cultural europeu comú que poden despertar la curiositat i la vocació clàssica en més d’un lector.

A través de dobles pàgines profusament il·lustrades amb una paleta cromàtica potentíssima, el llibre explica l’origen d’un centenar d’aforismes i expressions llatines i gregues que han perviscut durant més de vint segles. Les expressions, distribuïdes en nou blocs, també inclouen frases pronunciades en moments clau de la història, inscripcions en façanes o lemes que estats i organitzacions s’han fet seus, entre d’altres.

L’antropòloga i periodista Kisielewska i les il·lustradores i dissenyadores Dudek i Nowak es posen d’acord per aportar, cadascuna des del seu llenguatge, un mateix to lúdic però rigorós, destacant tot sovint l’anècdota que fixa el coneixement. Potser als lectors adults el text no els descobrirà grans coses, però l’amena manera de connectar història, matemàtiques, filosofia o mitologia, així com les referències més desconegudes a la cultura centreeuropea, fan que el llibre valgui la pena per a tothom. Cal aplaudir també l’eficaç disseny gràfic, amb canvis de color en el text, negretes, bafarades o destacats que alleugereixen el pes de la informació per a aquells lectors que ho necessiten.

Nolens Volens és un bon llibre informatiu per a lectors a partir de cicle superior, si bé moltes de les referències geogràfiques o històriques que es donen per sabudes poden dificultar la comprensió; potser de vegades s’hauria agraït una cronologia o un mapa. I no podem tancar la crítica sense esmentar la paradoxa que l’error més greu del llibre sigui just el nom de la llengua des de la qual ha treballat magníficament Xavier Farré: busqueu-lo i m’ho dieu.

Àgata Losantos -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada