dimarts, 9 de maig del 2023

FRUITA DE TEMPORADA

CORMAN, Clara. Fruita de temporada

Editorial entreDos, 2022.

ISBN: 9788418900136

Es produeixen tants llibres oblidables sobre fruites que s’agraeix quan n’apareix un que marca la diferència. I no es tracta de cap format espectacular ni d’una enginyeria de paper inversemblant, sinó simplement d’una bona distribució de la informació, un disseny i una il·lustració fets amb cura i una barreja de llenguatges que garanteixen que lectors de diferents edats vulguin tornar-hi.

Fruita de temporada –aparegut alhora que el seu àlbum germà Hortalisses de temporada– és un llibre de coneixements de mida mitjana, en cartoné, pensat per a la primera infància però que es pot gaudir més enllà. Cada lector hi trobarà el seu què: els més petits, la il·lustració clara que reprodueix fruites més o menys quotidianes i les solapes que n'amaguen l’interior; per als qui tenen més coneixement del món natural, la satisfacció i la sorpresa de connectar les fruites i els arbres o arbustos que les produeixen, i per als qui els agrada acumular dades, els textos breus que desperten la curiositat i els sentits, amb un toc poètic ocasional.

La possibilitat de gaudir del llibre en diferents etapes lectores gràcies a la bona factura no és només un tret comú amb el seu àlbum germà, sinó també amb la resta de títols de la jove editorial que l’edita, entreDos. En només dos anys s’han fet un lloc en un pobladíssim sector editorial, ja sigui repescant clàssics d’arreu –com en Gripau i en Gripere o l’Amos McGee– o publicant novetats –destaquen altres títols destinats a promoure el coneixement del món natural, com Una llavor dorm.

La feliç coincidència que Clara Corman sigui il·lustradora i dissenyadora dona lloc a unes dobles pàgines amb pensats elements textuals, visuals i materials que ens aporten força informació –alguna d’evident, altra d’inesperada– sense embafar. La doble pàgina final, en què es fa realitat la promesa del títol i se’ns explica amb icones quina temporada correspon a cada fruita, és un bon resum de les setze pàgines anteriors. És destacable també el joc gràfic de la coberta, que continua al llom i la contracoberta i que sens dubte fa que els ulls se’ns hi vagin en un aparador d’una llibreria.

En uns temps en què la natura cada cop és més lluny de la majoria de mainada urbana, cal aplaudir l’aparició d’un llibre de coneixements que promou la lectura compartida a partir de la descoberta i el reconeixement de les meravelles vegetals.

Àgata Losantos -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada