dijous, 15 de setembre del 2022

EXPLICA-M'HO TOT

GATHEN, Katharina. Explica-m’ho tot. Més preguntes fetes per nenes i nens sobre un tema apassionant

Takatuka, 2021.

ISBN: 9788417383916

El 2016 Katharina von der Gathen i Anke Kuhl ens van sorprendre amb una proposta de llibre que de tan senzilla i fresca resultava trencadora i arriscada: Explica-m’ho. 101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant, un llibre construït a partir de preguntes reals d’infants d’entre 8 i 9 anys, fetes en el context dels tallers de pedagogia sexual que Katharina von der Gathen porta a terme en escoles de primària. No resultava difícil preveure que aquelles 101 preguntes es quedarien curtes i que la seva vasta experiència en escoles l’hauria fornit de moltes altres qüestions interessants sobre el cos d’infants i adolescents, sobre els canvis que experimenta i sobre la sexualitat o l’amor.

El llibre ens arriba a les mans amb el mateix format de l’anterior: un petit bloc (emulant els blocs que molts especialistes utilitzen per prendre notes a les seves consultes) d’obertura vertical, de petites dimensions i de gruix considerable, amaga 101 preguntes més. L’estètica i la proposta comunicativa mantenen el to fresc i agosarat de l’obra. Com ja ocorria a l’anterior, les preguntes apareixen escrites a sobre dels paperets que els infants dipositen a la capsa en els tallers, amb una tipografia que emula l’escriptura a mà i reprodueix fins i tot faltes d’ortografia. Les qüestions s’acompanyen d’acudits visuals que moltes vegades exploren altres maneres de respondre a la pregunta infantil. Les respostes, sintètiques, amb tocs d’humor i sense fugir dels temes complexos, satisfan la curiositat dels i les lectores.

En aquest cas, moltes de les preguntes dels infants demanen sobre la pubertat i els canvis i les exploracions que aquesta implica tant des del punt de vista corporal com pel que fa a les sensacions i els sentiments.

Una obra divertida i rigorosa que incita els infants a llegir picotejant, buscant les preguntes que més els interessen, que respon a la curiositat infantil i facilita la tasca educativa sobre un aspecte essencial de l’ésser humà (la sexualitat) que, malauradament, encara molts adults perceben com a inadequat pels infants. Un llibre, però, que seguirà sent dels més llegits a les sales infantils de les biblioteques, encara que els nens i les nenes ho hagin de fer mig d’amagat.

Anna Juan -Faristol-

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada