dilluns, 17 de gener del 2022

VIATGE AL PAÍS DELS ARBRES

LE CLÉZIO, J. M. Viatge al país dels arbres

Animallibres, 2020.

ISBN: 9788417599720

Ens agrada que «L’Arca» d’Animallibres es presenti com una nova col·lecció d’aquella literatura per a infants «que batega als marges de modes i tendències», com apunta el seu editor, Jordi Martín Lloret, en una nota final d’aquest primer títol –del qual és també el traductor. 

Ens agrada que emprengui el camí amb el relat de tot un premi Nobel de Literatura com és l’escriptor francès J. M. G. Le Clézio. Ens agrada com aquest conte poètic il·lustrat, publicat originalment el 1978, ens permet fer de testimonis d’un fet insòlit i fascinant: el màgic despertar dels arbres del bosc. Ens agrada el seu missatge ecologista i animista, tan vigent i necessari. 

Ens agrada que s’acompanyi de les il·lustracions del també francès Henri Galeron. Unes delicades il·lustracions en color, de tall clàssic i amb un punt surrealista, que les fa d’allò més evocadores. 

Ens agrada, com a mediadors, imaginar-nos llegint en veu alta aquest text als infants. La seva sonoritat, la riquesa lèxica i les belles i poderoses imatges que s’hi descriuen poden delitar més d’un oient, que pot preguntar-se: «És cert això que s’explica?». 

Tanmateix, ens genera dubtes quan pensem en la seva lectura autònoma. La cadència parsimoniosa i redundant del text de Le Clézio, que s’adreça al lector amb un to solemne, pot desengrescar els infants. Si bé ja ens agrada que es publiquin obres de ritme pausat –com a contrapunt de molts altres relats sovint massa accelerats–, en aquest cas trobem a faltar un punt de frescor que permeti una millor connexió amb el lector. 

En definitiva, ens agrada aquesta nova publicació, d’innegable qualitat i editada amb cura, però pensem que caldrà tenir ben en compte com la fem arribar als infants i com la reben. 

Marc Alabart -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada