dimarts, 20 d’abril del 2021

PLASTICUS MARITIMUS, UNA ESPÈCIE INVASORA

 


PEGO, Ana. Plasticus maritimus, una espècie invasora

Kalandraka, 2020.

ISBN: 9788416804924

 

Que aquest no és un títol més sobre els problemes mediambientals es percep al primer cop d’ull, i la seva singularitat rau, sobretot, en la tria i el plantejament d’uns continguts que evidencien la implicació personal de l’autora, la biòloga marina Ana Pego, que estudia la presència del plàstic als oceans i els problemes que comporta per a les espècies marines i per a la vida al planeta en general.

Per demostrar-ho, Pego aporta un grapat de dades esfereïdores, sempre ben referenciades, com que cada hora es llencen al mar mil tones de residus plàstics, que a l’oceà Pacífic s’hi ha format una illa de plàstic que fa disset vegades la mida de Portugal, que alguns plàstics trigaran fins a 600 anys a degradar-se o que el rànquing dels residus més generalitzats és encapçalat per les burilles de cigarrets, els bastonets de cotó i els envasos d’aliments. 

Un cop adquirida la consciència del problema, l’autora ens proposa passar a l’acció: primer, cal rebutjar tot aquell plàstic que no sigui imprescindible i, després, actuar per revertir-ne els efectes. I ens facilita una guia que ens permetrà preparar sortides de camp per anar a netejar platges, saber quin equipament cal dur-hi i com esdevenir uns veritables beachcombers, que recopilen tota mena de residus per identificar-ne la procedència. El darrer capítol qüestiona les polítiques de reciclatge, denuncia la falsa idea que reciclar plàstics no genera costos ambientals i ens anima a afrontar el problema tot aplicant la regla de les set erres: repensar, rebutjar, reduir, reparar, reutilitzar, reciclar i revolucionar. És a dir, a fer activisme en qualsevol entorn en què ens moguem, a casa, a l’escola i, en general, en la nostra vida quotidiana.

Un llibre especialment destacable per la seva concepció formal, que combina textos de tipologies ben diverses –informacions, dades i testimonis personals– amb unes il·lustracions fetes amb llapis de colors i amb unes fotografies que expliquen amb cruesa la realitat dels nostres oceans. Editat en versió original el 2018 sota el segell inconfusible de Planeta Tangerina, una petita editorial portuguesa multipremiada que destaca per l’originalitat dels seus plantejaments, tant conceptuals com gràfics, es presenta en un format petit i molt manejable que defuig la moda dels grans àlbums de coneixements.

Mònica Baró -Faristol-

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada