dimecres, 31 de març del 2021

BJÖRN: SIS HISTÒRIES D'UN OS

 

PERRET, Delphine. Björn: sis històries d'un os

Joventut, 2018.

ISBN: 9788426145017

 

La francesa Delphine Perret publica un llibre que s’emmarca dins la tradició d’autors com Arnold Lobel, E. H. Minarik o Janosch de volums protagonitzats per animalons humanitzats on pot semblar que no passa res, però on realment hi passa la vida en estat pur.

Björn, aquest os de nom impronunciable, viu al mig del bosc amb una colla d’amics amb qui comparteix el gust per les petites coses, per la vida tranquil·la i el gaudi de la bona companyia.

Cada una de les sis històries breus que se’ns presenten són un bombonet fet a base de senzillesa, sentit de l’humor i la mirada innocent dels infants. Els arguments són importants i ben trobats, però alhora són només l’excusa per fer interactuar tota la colla d’animalons: què fer amb un sofà que tan regalat però que tu no necessitaves? Quina utilitat pot tenir una forquilla per a un os? Quin és el millor regal per a una nena amiga de la ciutat?...

Com ja ens passava amb els clàssics citats a l’inici, la lectura de Björn és una lliçó de vida, un cant en favor de la vida contemplativa al costat de la natura. I tot a base de petits paràgrafs en lletra de pal, frases breus, amb alguns diàlegs simples, amb l’enorme habilitat de dibuixar un món molt ric però a l’abast de les capacitats lingüístiques i literàries dels primers lectors. 

Formalment, l’edició és impecable i aporta una novetat respecte a la resta de llibres citats. Perret defuig la il·lustració en color més clàssica o detallada i ha optat per treballar tan sols amb un punta fina negre sobre pàgines de color verd clar. Les il·lustracions dels personatges i petites escenes s’intercalen entre els textos de forma neta i elegant, alhora que clara i útil per a la mirada encara inexperta dels lectors novells.

Deliciós. Entranyable. Imprescindible.

Glòria Gorchs -Faristol-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada