dijous, 19 de novembre del 2020

ELS DIES FELIÇOS

 

CORMAND, Bernat. Els dies feliços

Abuenpaso, 2018

ISBN: 9788494744686

Els dies feliços és un llibre àlbum que destaca molt especialment pel que narra i pel com ho narra. Amb ben poc, l'autor en té prou per descriure el record d’un estiu i la relació d’amistat i d’amor que s’hi va gestar entre dos nens, en Jacob i el narrador. I ho aborda de forma directa, sense metàfores, sense màscares d’animals o d’objectes humanitzats, tot mostrant els dos protagonistes en primer pla, i alguns dels elements i situacions que descriuen aquells dies feliços sense valoracions ni interpretacions, i deixant que sigui el lector qui interpreti, tal com també succeïa a El nen perfecte, un àlbum del mateix autor i amb un to similar, en el qual tractava el transvestisme.

La posada en escena és summament delicada, meticulosa i precisa, i l’execució és impecable, amb el traç minuciós i l’hiperrealisme al qual ens té acostumats Cormand. Tots els elements –des del color de la pàgina a la mida del text– estan tractats amb aquesta voluntat i embolcallats per una pàtina de color beix i de boira que ens transporta al passat, al sípia de les fotografies antigues i als primers colors que s'aplicaren a les fotografies en blanc i negre.

Els dies feliços és un llibre valent i alhora necessari per fer més present el tema de l'homosexualitat en la LIJ i per obrir una mica més el ventall de temes i de punts de vista.

L'únic dubte que em crea el llibre és que si la relació dels protagonistes fos entre nen i nena parlaríem potser d'una història tòpica i amb poc tremp, però, com he dit al principi, l'objectiu és un altre i és ben clar. El què i el com del llibre, dos eixos essencials en una obra, el converteixen en un exemplar únic. 

Pep Molist 

Faristol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada