dijous, 19 de novembre del 2020

DESCOBRIM L'ARQUITECTURA

 

ALTARRIBA, Eduard. Descobrim l'arquitectura

Juventud, 2020

ISBN: 9788426146212

Les piràmides, els temples de la Grècia clàssica, l’urbanisme romà, l’arquitectura bizantina, les cases japoneses, les construccions populars... tot això, i més, es pot trobar en aquest llibre que ens apropa a l’arquitectura des d’un punt de vista «professional», tot analitzant les diverses tècniques constructives que s’han utilitzat en les diverses èpoques i en les diverses cultures. Així mateix, ens mostra –i ens explica per què és important– l’obra d’alguns dels arquitectes més emblemàtics del món modern i contemporani, des de Palladio a Zaha Hadid, passant per Le Corbusier, Frank Lloyd Wright o Mies van der Rohe, sense oblidar, és clar, Antoni Gaudí. El llibre es tanca amb uns apartats dedicats a la professió i als reptes a què s’enfronta actualment, i amb una projecció futurista molt particular de com pot arribar a ser l’arquitectura del planeta Mart, si és que alguna vegada hi arribem.

Es tracta d’un llibre molt ben construït, tant pel que fa als continguts textuals com a la visualització gràfica, fruit d’un treball conjunt signat indistintament pel que fa al text i a les il·lustracions pels seus dos autors, una arquitecta i un dissenyador gràfic. Els continguts s’hi presenten d’una manera flexible, en una maqueta molt variada que permet de dedicar l’espai que cal a cadascun dels aspectes analitzats. A més, s’hi treballen a fons els conceptes arquitectònics i es destaquen les innovacions constructives més rellevants, tot incorporant una riquesa terminològica molt notable, tot i que hauria estat molt útil recollir aquests termes, sovint desconeguts pel lector, en un glossari final. Per a les diverses realitzacions arquitectòniques s’indica quan es van construir, qui les va dissenyar i quina era la seva funció per mitjà d’uns símbols que s’expliquen en la introducció.

Un llibre creat per Alababalà, una empresa de serveis editorials especialitzada en llibres de coneixements tant científics i tècnics com humanístics, que està pensat des d’aquí però que té caràcter global, com ho demostra que l’edició original, Discovering Architecture, es va publicar al Regne Unit el 2019. Un nou títol que enriqueix el catàleg de l’Editorial Joventut i que incrementa la varietat de llibres de coneixements de gran qualitat disponibles en català.

Mònica Baró

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada