dilluns, 20 de maig del 2019

A BAIX ELS MURS!


BATTUT, Éric. A baix els murs!
Blume, 2018.
ISBN: 9788417492489

El rei Lleó mor deixant dos fills aspirants al tron. Què fan ells? Es reparteixen el reialme dividint terres i súbdits en dos i aixecant dos murs divisoris amb un espai de ningú al mig. A més prohibeixen a tothom creuar a l’altre costat separant així a famílies i amics. Els habitants d’ambdós costats obeeixen sense badar boca.
Però a la nit, hi ha qui no pot dormir pensant en aquells que han deixat a l’altre costat i descobreixen els dos reis enfilant-se pel mur per reunir-se, saltant així les seves pròpies normes.
Podem pensar que parlar de política amb els més petits no és necessari, però és obvi que és un tema de plena actualitat i els petits, grans observadors, no són immunes al bombardeig d’informació, el seu interès es desperta i en conseqüència es fan preguntes.
Trobar documents de recolzament per explicar temes tradicionalment d’adults als infants no és fàcil, però trobar-los i que a més siguin un recurs correcte i entenedor es converteix quasi en una excepció.
A baix els murs! parla dels jocs de trons, de com els règims autoritaris decideixen sense tenir en compte les persones a les quals governen, de com els que manen salten les seves pròpies normes, de com neixen els dissidents i les resistències, de la unió dels pobles per derrocar als poderosos, de com la corrupció al final s’acaba fent evident, que és possible enderrocar els murs i fer països més forts, i de com la força dels pobles té el poder de fer fora aquells que no governen per i per a la comunitat.
Explicar tot això en format àlbum il·lustrat, amb només 29 pàgines, amb la il·lustració de traços indefinits (però alhora consistents i contundents) d’Eric Battut no és tasca senzilla. Si a més, ho fa dominant a la perfecció l’espai entre la il·lustració i el text i amb una paleta de colors perfectament pensada, ens trobem davant d’un conte al qual li podem treure molt profit.

Bibarnabloc.cat




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada