dimarts, 12 de gener del 2016

LA MOSCA



GUSTI. La mosca
Serres, 2007.
ISBN: 9789709705034

La mosca que es respecti no es banya, però aquesta és precisament una història diferent. El personatge té tot el que una mosca necessita: crema solar, tovallola... Tot és perfecte: dia assolellat, aigua tèbia i la millor disposició.  És la mosca més feliç del  món.
Però la perspectiva del que sembla un somni canvia de sobte, el cel s’encapota i arriba, com una tempesta, l’obscuritat sense lluna ni estrelles.
Confosa per la caiguda de suposats trons i meteorits, i enmig d’un remolí d’aigua, la petita alada finalment aconsegueix escapar-se del malson. Després d’aquest dia, la protagonista jura no tornar-se a donar un bany, perquè banyar-se pot resultar molt, molt perillós.
Les il·lustracions de Gusti són excepcionalment senzilles. En una mena de collage, a través del llenguatge de la imatge, aconsegueix donar forma als detalls més contundents del relat. Els objectes són figures fetes en cartró irregularment retallat i pintat de manera imperfecta amb tèmperes. L’ús de diversos materials com el feltre, papers, fusta, cargols... enriqueixen la textura de la proposta i li donen moviment i color. Gusti barreja tots aquests elements gràcies a la màgia de la fotografia i l’ordinador. La riquesa de les il·lustracions i la contundència dels textos escrits es fan sentir en la composició de cada pàgina.
És un àlbum on els textos escrits i les il·lustracions estan en total comunió per a què el lector l’explori amb gaudi.
Aquest llibre fou escollit pels nens i els mestres mexicans com el millor àlbum l’any de la seva publicació. A Espanya es va exhaurir i van fer una  reimpressió.
Aquesta és una història basada en la vida real. Potser en alguna ocasió vam ser els artífexs d’un malson similar a aquest sense adonar-nos-en. En una pròxima ocasió no és sobrer donar un cop d’ull, igual una mosca estigui llesta per donar-se un fabulós bany en el moment menys esperat.

Revista Babar –Liliana Moreno

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada