dimecres, 23 de febrer del 2011

¿QUÉ CREES?

FOX, Mem. ¿Qué crees? Fondo de Cultura Económica. México.1999. ISBN: 9789681660239
 
Algú que espia des de la portada i el suggestiu títol conviden a indagar de què es tracta.

Ja a l'interior del llibre, la vista panoràmica d’un prat, matisada amb petits arbres i un cel esquitxat amb núvols, oficien de marc a una solitària i perduda caseta de fusta.

"Lluny d'aquí viu una dama molt rara que es diu Sara Malacara."

Passem pàgina. A l'esquerra, en pàgina parell, el mateix prat, el mateix cel i ara un camí de terra que desemboca a la casa. Ens surt al pas –com si es tractés d’un gos guardià- un llangardaix.

La imatge que veiem (i així serà durant tot el llibre) és un enlluernador fresc hiperrealista, gairebé fotogràfic. A la dreta, en pàgina senar, només dues preguntes com a text:

"És alta?

"¿Tu què creus?"

Passem novament pàgina. Se'ns presenta una dona dormint, l'endevinem altíssima ja que els seus peus sobresurten escapant del llit. Un estrany ambient l'envolta. Sobre els llençols blancs l'acompanyen una guineu, una serp, aranyes, i també la quotidianitat: una safata amb l'esmorzar, la borsa de goma per a l'aigua calenta, una llebre de peluix, ¡ una torradora elèctrica! I a la dreta novament un text molt breu, que contesta a la pregunta de la pàgina anterior:

"Sí que ho és!"

i després torna a preguntar:

"És prima?

"Tu què creus?"

Passem pàgina i. .. (No s'espanti el lector, que ja no contarem més). Una nova il·lustració, tan meravellosa com les anteriors i un nou text -mínim com els precedents- respondran a la pregunta i plantejaran un altre interrogant amb el personatge.

A aquestes alçades, el lector ja no podrà escapar a l'encant d'aquesta obra i continuarà, gustós, fins al final.

I tot el relat serà així: tres línies de text que presentaran la il·lustració al mateix temps que proposaran un nou enigma per seguir endavant. Aquest minimalisme textual, envoltat del blanc de la pàgina, contrasta i es balanceja en harmonia amb l'exuberància i profusió en detalls de la il·lustració que l'acompanya. El conjunt -text i imatge- aconsegueix la coherència perfecta i li dóna validesa a l'estructura encadenada del llibre.

Podem assegurà que el lector no es penedirà i passarà hores rellegint i descobrint detalls i referències hàbilment sembrades per la il·lustradora.

I què dir de la protagonista? Excèntrica al començament, ridícula, grotesca i inquietant durant el desenvolupament, i decididament entranyable al final.

¿Qué crees? és un llibre que passarà amb èxit la prova del lector quan el fullegi  a la taula de la llibreria i aquí, justament, hi ha la trampa, l'esquer. Aquest lector ocasional difícilment podrà deixar la llibreria sense emportar-se'l sota el braç.

Roberto Sotelo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada