divendres, 18 de febrer del 2011

ROSEN, Rosen-OXENBURY, Helen. Vamos a cazar un oso. Caracas: Editorial Ekaré, 2003. ISBN 9802571065

Anem a caçar un ós! Amb aquest imperatiu, que inquieta i sorprèn el lector, alhora que el convida a participar, comença un àlbum que recrea una cançó popular anglesa molt utilitzada en les escoles infantils britàniques per treballar els sons. La interpretació de la il·lustradora Helen Oxenbury la converteix en una aventura de complicitat i risc d'un pare i els seus quatre fills, que abandonen la seva segura casa per sortir a la recerca d'un ós. L'absència de la mare sorprèn en una història dirigida als més petits i la presència d'un pare disposat a fer disbarats i divertir-se amb els seus fills és una alenada d'aire fresc davant de tanta mare preocupada, i pare ocupat, que poblen encara moltes de les històries infantils actuals. La seva estructura repetitiva permet als petits seguir la història i reconstruir-la, en un passeig per diferents escenaris fàcils d’identificar: el camp, el riu, el fang, el bosc, la tempesta, fins arribar a la cova on viu l'ós, moment de màxima tensió. I després, com si la corda s’afluixés de pressa, una ràpida volta enrere, passant pels mateixos escenaris en recorregut invers, mentre la llengua se'ns s'embolica repetint sonores onomatopeies i fugint d'un ós que, al final, no resultarà tan perillós. L'arribada a aquest espai de recer i seguretat, representat per una gran llit tou que acull els espantats protagonistes, relaxa la tensió i reconforta el petit lector.

Una magnífica traducció de Verónica Uribe ens permet gaudir d'un llenguatge molt ric en el qual els adjectius componen contínues aliteracions per evocar l'atmosfera dels paisatges que es descriuen: un riu profund i fred, una tempesta de vent i neu, un bosc verd i fosc ...

Un format quadrat, de grans dimensions, és una encertada elecció per aquest preciós àlbum en el qual s'alternen dobles pàgines de fons blancs amb forts traços de llapis negre, al costat d'altres en aquarel·la a tot color, que concedeixen també el seu protagonisme a uns textos emmarcats per destacar els sons que els lectors han de repetir.

Com els bons llibres, aquest àlbum permet múltiples possibilitats, des de la lectura individual al joc creatiu, encara que el seu llenguatge sonor i la seva estructura repetitiva fan que sigui amb la lectura compartida, en veu alta, on la història es fa més gran, convertint-se en un aquests relats que es graven en la memòria i, passat el temps, ens vénen al cap en forma de petites frases, paraules, ritmes familiars que ens retornen a la infància.


Escrit per María Sánchez-Tabernero

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada