divendres, 25 de juny del 2010

EL NEN ESTEL

HAUSFATR-DOUÏEB, Rachel / LATYK, Oliver. El nen estel. Barcelona: Baula, 2003.
ISBN 84-479-1093-8

Pel fet de ser diferent un nen es veu obligat a portar sempre un estel de sis puntes. Aviat ell i tots els que són com ell, perden la seva entitat com a persones per convertir-se en estels ambulants. Però un dia vénen els caçadors d'estels que s'enduen la seva família, entre molts d'altres, als crematoris d'estels i ell ha de fugir i amagar la seva llum durant molt de temps i esperar que s'acabi la llarga nit.

Amb el pretex simbòlic dels estels de sis puntes, que obligatòriament havien de portar de forma ben visible els jueus, es fa una evocació històrica de la repressió primer i del posterior extermini després, que els nazis alemanys van exercir contra aquest poble. D'una forma poètica explica aquest genocidi mitjançant l'experiència d'un nen jueu que s'ha d'amagar per fugir de la mort. Sembla un tema cru i punyent per un conte infantil, però pot servir per explicar als infants les aberracions que es poden arribar a fer per culpa del fanatisme i la xenofòbia.

Les imatges són molt simples i intenten en tot moment centrar-se en els éssers humans com a estels lluminosos. Els colors s'adiuen perfectament al drama que volen explicar.

Frederic Baena Lorenzo
[Biblioteca de Pardinyes. Lleida]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada